AYIN BESİNİ : KURU KAYISI
Kuru meyveler, yaş meyvelerin suyunun
%60 oranında kaybettirilmesiyle elde edilir. Yapılan bu kurutma
işlemi sonrası sadece C vitamini kaybı görülür. Diğer
minerallerde kayıp olmadan muhafaza edilir. Kuru meyvelerin içerdiği
yüksek antioksidan miktarı sayesinde vücuttaki serbest
radikallerle savaşarak kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu
etki gösterirler.
Kuru kayısının içeriğinde en
yüksek miktarda potasyum minerali bulunur. Potasyum kalp atışları,
kan basıncının ayarlanması ve kasların kasılıp gevşemesi için
gereklidir.
Kayısıda bulunan diğer önemli besin
ögesi ise A vitamininin öncüsü beta karotendir. Beta karoten
kanser, kalp ve göz hastalıklarının önlenmesinde yardımcıdır.
Cilt problemlerini önler, büyümeye yardımcıdır, görüş
fonksiyonlarını destekler ve bağışıklık sistemini korur.
Kuru kayısıdaki kalsiyum ve magnezyum
kemik erimesine karşı önemli minerallerdir. Diş sağlığını
korur. Demir bulundurması sebebiyle kansızlığı önler, saç
dökülmesine karşı etkilidir.
Posa yani lif açısından
değerlendirildiğinde kuru kayısı akla ilk gelen meyvelerdendir.
Bu özelliğiyle barsak florasını korur ve sindirim faaliyetlerini
düzenler. Yüksek lif içeriği sayesinde kan şekerini yükseltme
hızı düşüktür. Posa zararlı maddelerin barsakta bekleme
süresini azalttığı için toksinlerin geri emilimini engellemekte
ve böylece kansere karşı koruyucu silah olarak görev almaktadır.
- 1 porsiyon meyve 3-4 adet kuru kayısı sayılır
- Ara öğün olarak sağlıklı bir alternatiftir, yanında süt ile örnek bir ara öğün olabilir.
- Taşıma ve saklaması taze meyveye kıyasla daha pratiktir.
- Sabahları bir bardak ılık su ile tüketildiğini sindirim sistemini harekete geçirecek etki gösterir.
Yorumlar
Yorum Gönder