Çayın Özü: Matcha






Matcha, yani bizim için yeni nesil yeşil çay. Yeşil çayı oturduğu tahttan kaldırmaya gelmiş. Japonya'ya özgü bu çay, çay seramonilerinin vazgeçilmezi.
Japonya'da yetişen çay ağaçlarının, hasattan 4 hafta kadar önce gölgede kalması sağlanarak klorofil üretimini arttırıyorlar. Böylece Matchanın o parlak ve cazip yeşil rengi ortaya çıkıyor. Kurutulduktan sonra uzun süren bir öğütme işleminden geçerek gördüğün ince pudra kıvamına geliyor. Besin ögeleri bakımından çok zengin. Antioksidan miktarı göz yaşartıcı seviyede.




     Yeşil çaya kıyasladığımızda çok daha yoğun olarak tüketildiğinden yeşil çayın bildiğiniz tüm faydalarını 10 a katlayın. Tat ve kıvam olarak bakarsak hazırlanış şeklindeki farklılık,ağızda bıraktığı yumuşak doku yeşil çaya göre daha sevilesi.  

Matcha çayı Nasıl Hazırlanır ?

Japon çay seremonilerinde en çok kullanılan Matcha çayı diğer çaylardan daha farklı bir şekilde hazırlanır. Matcha çayı, geleneksel çay seremonilerinin yanında, birçok tatlı yapımında da kullanılmaktadır.
Matcha’yı karıştaracağınız kaseyi kaynar su dökerek ısıtın.
Karıştırma için kullanılan karıştırıcıyı (yani bamboo whisk veya çay seremonisindeki ismi ile “chasen”) ıslatın.
(1-2 gram) matcha’yı kaseye (Japon seremonisindeki ismiyle “Chawan” koyun ve üzerine 1 fincan sıcak su ekleyin.
Bir elinizle kaseyi sıkı tutarken diğeri ile “bamboo whisk” kullanarak soldan sağa doğru karıştırırken köpükler oluşturmaya çalışın.
Yeterince karıştırdıktan sonra matcha çayını fincanınıza boşaltın.
(Chado'nun önerilen tarifidir)

   Bir çok ülkede Starbucks'ta Matcha Green Tea Latte bulmak mümkün. Matcha çayı bilinen en yaygın hali fakat başta latte olmak üzere; smoothie, pastacılık ürünleri, yoğurt, parfe gibi bir çok besine ilave edilerek kullanılabilir. Böylece yediğiniz besinin antioksidan değerini arttırıyor ve metabolizmanızı harekete geçirecek minik dokunuşlar yapmış oluyorsunuz. Sağlıklı kilonuza kavuşmak için doğanın sunduğu minik mucizeleri hayatınıza sokun. Farketmeden daha sağlıklı bir beden için içinizden yenilenmeye başlayın.


Yorumlar

Popüler Yayınlar